top of page

DEMOCRAȚIE PARTICIPATORIE ÎN IBIZA?​​

Iată o analiză socio-politică a situației democrației din Ibiza. 

Vocile digitale ale înregistrărilor provin din sistemul digital al grupului Acapela, precum și din sistemul creat de Universitatea din Țara Bascilor care a beneficiat de fonduri ale Uniunii Europene.

 

1

Limitele democrației reprezentative la Ibiza

 

Este de dorit ca insularii să păstreze un rol politic important în Insulele   , țara în care se vorbește limba lor. În același timp, ar fi necesar să se deschidă jocul socio-politic celorlalți locuitori ai insulei, într-un mod moderat, prietenos și dialogativ.

În Ibiza, multilingvismul omniprezent (catalană, spaniolă, engleză, română, italiană, germană, olandeză, franceză, arabă, mandarină, portugheză etc.) nu permite unui număr suficient de cetățeni să înțeleagă discursul actorilor politici. 

În plus, există diferențe socio-economice și culturale considerabile între multe părți ale puzzle-ului locuitorilor.

Mai mult decât atât, electoratul nu este foarte motivat să voteze sau să se implice în politica locală. În sfârșit, o parte semnificativă a cetățenilor nu poate vota sau are probleme în înregistrarea pe listele electorale.

  

În același timp, la un nivel mai specific al sferei politice, reprezentarea foarte insuficientă a diferitelor niveluri de cetățenie se regăsește în entități precum primăriile, consiliile insulare, parlamentul Insulelor Baleare. Este adevărat că prezența Peninsulelor începe să fie mai semnificativă. Pe de altă parte, alți locuitori din restul Europei, precum și locuitori din afara UE, sunt în mare parte absenți de la entitățile administrative și guvernamentale. Aceștia reprezintă o parte considerabilă a cetățenilor, iar p  rezența lor în organele de conducere este ... aproape inexistentă. În mod similar, în toate instituțiile, aceiași oameni sunt rareori angajați, ceea ce îi împiedică să se exprime și să coopereze în viața publică, dincolo de alegeri.

În sfârșit, desigur, există multe asociații de cetățeni a căror vocație este totuși în esență corporativă.

2

Instalați treptat democrația participativă

 

Ibiza ar putea deveni un micro-laborator european al democrației avansate, adică o democrație mai participativă.

Nu s-ar pune problema destabilizării actualului joc politic reprezentativ. Acest joc politic este așa cum este. Trebuie să fie luate în considerare și respectate.

Pe de altă parte, o participare mai mare a cetățenilor la politica locală ar fi un avantaj    democratic. Principiul deliberării se bazează pe o logică simplă: cu cât calitatea dezbaterii este mai bună, cu atât deciziile rezultate sunt legitime și eficiente. Dezbaterile mai bune produc decizii mai bune.

Din acest punct de vedere, s-ar putea susține că ar trebui să se pună la dispoziție mai multe mijloace pentru a dezbate cu cetățenii, pentru a-și exprima opinia și pentru a cântări mai mult asupra deciziilor care îi privesc. Acestea s-ar baza pe o cetățenie activă și informată, capabilă să aprecieze și să propună soluții.

Astăzi, democrația participativă, departe de a se opune bazelor democrației reprezentative, este un mijloc complementar de partajare a deciziilor, păstrând totodată importanța reprezentantului ales, dar prin implicarea mai directă și mai directă a cetățenilor.

Cu intuiție, voință, răbdare și luciditate, ar fi binevenit să promovăm, la Ibiza, această formă de democrație avansată, care există deja în alte părți ale Europei, cu succese mai mult sau mai puțin evidente. Pentru nou-aleși, aceasta ar constitui o provocare importantă, care ar marca istoric configurația social-politică viitoare a insulei, a cărei notorietate este considerabilă.

Desigur, această formă de democrație participativă necesită voința actorilor politici tradiționali, a partidelor politice și a instituțiilor alese, dar și a cetățenilor.

Cu toate acestea, în Ibiza, este incontestabil faptul că, pentru moment, mobilizarea lor este slabă. Aproximativ 50% dintre alegătorii insulari nu votează și nu sunt interesați de viața publică. La nivelul rezidenților comunității și al extracomunitățilo r, dezinteresul este și mai important. Motivele sunt multiple. Acestea ar trebui să fie mai bine identificate și rezolvate progresiv.

De menționat, de asemenea, dificultatea intratabilă, pentru un actor politic, de a cunoaște totul în profunzime, așteptările, cerințele, modurile de exprimare a atâtor cetățeni diferiți, cu atâtea culturi diferite. În democrația reprezentativă, timpul osmozei dintre politician și alegători s-a terminat.

În cele din urmă, marja de manevră a bugetelor publice este foarte mică. Majoritatea cetățenilor nu sunt foarte conștienți de această realitate, care tolerează doar o marjă foarte restrânsă de schimbare, de la un an la altul, de la o politică la alta, cu excepția unui context prerevoluționar sau revoluționar. . Această realitate bugetară duce la o dezamăgire constantă a cetățenilor între promisiunile electorale și realitatea executării acestora.

 

3

Lansați conferințe cetățenești.

Aceste conferințe au loc în mai multe țări europene (cum ar fi Scandinavia), America de Nord (Canada) și unele țări din America de Sud (în special Brazilia). Astăzi, pare a fi cea mai potrivită formă de dezvoltare pentru măsurarea nevoilor prioritare ale unui proiect colectiv și acceptabilitatea acestuia.

De asemenea, sunt departe de așa-numitele departamente de participare a cetățenilor. Acestea sunt în mod normal anexate la structura organizatorică obișnuită a instituțiilor alese, în special la nivel municipal. La fel de utile precum și, în ciuda titlurilor lor promițătoare din organigrama acestor instituții, aceste anexe nu au același scop ca și conferințele cetățenilor.

Sub supravegherea directă a reprezentanților aleși, de exemplu, consiliile insulare sau municipalitățile, un nou instrument ar fi inclus în organigrama acestor instituții: Departamentul Conferinței Cetățenilor.

Acest departament va instala permanent un set de conferințe care ar putea fi, la început, următoarele:

1

Conferința cetățeană pentru infrastructură.

2

Conferință cetățeană privind impozitele, impozitarea locală și gestionarea bugetelor anuale.

3

Conferința cetățeană pentru turism și relații internaționale.

4

Conferința cetățeană pe probleme sociale, sănătate și educație.

5

Conferință cetățeană privind urbanismul și zonele rurale.

6

Conferință cetățeană pe multiculturalism, universalism, cosmopolitism

Participanții la aceste conferințe cetățenești vor fi invitați să răspundă la întrebările formulate de liderul ales.

 

În al doilea rând, să discutăm între ei și cu liderii politici, administrativi și tehnici.

 

În cele din urmă, pentru a scrie un rezumat oficial, trimis oficialilor aleși ai instituțiilor corespunzătoare.

 

Acești funcționari aleși vor oferi răspunsuri motivate într-un protocol și un calendar specific.

 

Aceste răspunsuri vor închide discuția, iar deciziile finale vor fi luate de singura persoană aleasă.

 

Documentul sumar oficial al fiecărei conferințe cetățenești, precum și răspunsurile motivate ale fiecărui funcționar ales vor fi arhivate într-un registru oficial de acces deschis pentru toți cetățenii.

Această metodologie a acordului trebuie să fie strictă și respectată. Aceasta este baza principală pentru eficiența acestor conferințe cetățenești.

 

Aceste conferințe vor fi convocate ori de câte ori este necesar și cel puțin o dată pe semestru. Având în vedere faptul că există 6 conferințe, aceasta înseamnă organizarea unei conferințe specifice în fiecare lună.

Departamentele conferinței cetățenești vor gestiona organizarea acestor conferințe, precum și producerea de documente rezumative oficiale.

Membrii celor șase conferințe cetățenești, alese la întâmplare, vor avea un număr total de 120 de persoane, sau 20 de membri pe conferință. Aceștia vor fi activi pentru un mandat anual regenerabil. Fiecare membru, liber să își accepte sau nu responsabilitatea, va avea titlul de „consilier cetățean”.

Departamentele de conferințe pentru cetățeni vor folosi tehnologii digitale pentru o comunicare optimă cu consilierii cetățeni. De exemplu, pe lângă WhatsApp, Skype, Zoom sau alte aplicații similare, există instrumente specifice pentru acest tip de conferință pentru cetățeni. Unul dintre ei, născut în Argentina, se numește DemocracI, O, S.

 

Demodyne 63 este o altă aplicație cu același obiectiv și a fost creată în Franța în 2015.

 

Bugetele anuale de funcționare ale acestor conferințe ale cetățenilor vor fi votate. Vor fi limitate, stricte, dar suficiente pentru a-și atinge în mod corespunzător obiectivele.

 

4

Obstacolele obișnuite pentru buna funcționare a conferințelor cetățenești

Bună voință nu este suficientă pentru lansarea acestor conferințe cetățenești. De exemplu, unele rezultate slabe în Europa nu ar trebui ignorate. Pentru informațiile dvs., aici sunt, de exemplu, două dintre principalele dificultăți întâmpinate în general.

Prima dificultate: pseudo-consultări pentru validarea deciziilor deja luate. Instituțiile au o capacitate puternică de a da impresia că vor să înainteze, dar fără a face schimbări substanțiale. În aceste cazuri, democrația participativă se limitează la o simplă consultare a cetățeanului. În realitate, reprezentanții aleși păstrează controlul asupra tuturor pregătirii deciziei finale, decizie pe care o păstrează, desigur.

A doua dificultate: viziunea sceptică a „cunoașterii cetățenilor”. Ceea ce duce la preeminența legitimității cunoscătorului sau a expertului. În acest caz, „cunoașterea” mobilizabilă a cetățenilor este pierdută. „Cunoașterea utilizării”, de exemplu, care ar îmbogăți cunoștințele tehnice ale experților. Sau din nou, „bunul simț”, această capacitate de a medita asupra problemelor care nu pot fi rezolvate doar prin raționament științific.​

 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
  
 
 
 
bottom of page