top of page

Josep Antoni Prats Serra (Sant Jordi de ses Salines, 1968). Geògraf. Llicenciat en Geografia i Història. Professor d'educació secundària (IES Sant Agustí) i de la Universitat de les Illes Balears. Ha publicat articles, llibres i mapes sobre Eivissa i Formentera. Regidor a l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia per la coalició Ara Eivissa. Portaveu d'Esquerra Republicana - Eivissa i Formentera.

 

Josep Antoni Prats Serra (Sant Jordi de ses Salines, 1968). Geógrafo. Licenciado en Geografía e Historia. Profesor de educación secundaria (IES Sant Agustí) y de la Universidad de las Islas Baleares. Ha publicado artículos, libros y mapas sobre Ibiza y Formentera. Concejal en el Ayuntamiento de San Josep de sa Talaia por la coalición Ara Eivissa. Portavoz de Esquerra Republicana - Ibiza y Formentera.

 

Josep Antoni Prats Serra (Sant Jordi de ses Salines, 1968). Geographer. Graduate in Geography and History. Professor of secondary education (IES Sant Agustí) and of the University of the Balearic Islands. He has published articles, books and maps about Ibiza and Formentera. He is a councilor in the San Josep de sa Talaia Town Hall for the Ara Eivissa coalition. Spokesperson for Esquerra Republicana - Ibiza and Formentera.

Per una societat eivissenca sense fractures

Segons les darreres xifres demogràfiques oficials disponibles (el padró de l’any 2020) a Eivissa i Formentera hi vivim 163.191 persones. D’aquestes, només un 39,15% són nascudes a les Illes Balears; un 30,93% ha nascut a la resta de l’Estat, i el 29,92% restant fora de l’Estat espanyol. Uns números que no fan més que indicar allò que tots podem observar fàcilment a poc que ens passegem pels nostres pobles i carrers: que som una societat plural, en molts de sentits i també en orígens. Una diversitat que, sens dubte, ens enriqueix, ens connecta amb el món i, en teoria, ens hauria de fer més oberts i tolerants o més respectuosos amb tothom.

Aquesta diversitat, que segur que és molt positiva, també té, però, els seus riscos. Un dels més importants, des del meu punt de vista, és l’aparició de fractures socials, de divisions entre els que residim en una mateixa terra. Tota la riquesa que abans comentàvem es perd si no som capaços de trobar punts de contacte, d’interrelació, de comunicació i d’intercanvi.

No entengueu amb això que vull criticar el fet que persones amb uns mateixos orígens es reuneixin ocasionalment i fins i tot estiguin associats per ajudar-se i recolzar-se els uns als altres. El que sí voldria criticar és que aquestes fossin les seues úniques relacions, que acabin vivint en una bombolla amb unes parets prou dures com per provocar l’aïllament.

I així arribam a la gran qüestió: quins són aquells punts de contacte que hauríem d’adoptar tots els habitants d’aquestes illes com a comuns? On ens hem de trobar tots? Probablement aquest és el debat que massa vegades hem volgut evitar, però que haurem d’afrontar, discutir i resoldre tan aviat com sigui possible i amb el màxim consens que siguem capaços d’arribar. Per evitar la fractura, i també per generar les sinèrgies necessàries per tal de garantir la participació de tothom a tots els nivells, també en la gestió de les institucions públiques (a les quals no tothom es pot sentir, a hores d’ara, ben representat).

Com no vull que penseu que només plantejo les preguntes i no ajudo a trobar les respostes, deixaré clars quins haurien de ser, des del meu punt de vista, aquests elements comuns que tots hauríem de compartir. Per mi el què hauria d’unir-nos a tots els què vivim a Eivissa i Formentera són, precisament, les característiques pròpies d’Eivissa i Formentera. No és un joc de paraules, encara que ho pugui semblar: compartim un territori, i hauríem de compartir també tot allò que és propi d’aquest territori. El paisatge, les platges, la presència del mar, les muntanyes, els boscos, el clima o el vent a la cara un dia de primavera. També tot allò que els humans han forjat sobre aquesta terra: les salines, les cases pageses, els pobles, els camps, la ciutat vella, el flaó o el licor d’herbes. I encara més, no hi pot faltar allò que uneix totes aquestes coses, allò que permet que totes tinguin un nom i que ho identifiquem tot: la nostra llengua.

Ningú no ha de perdre res per viure a Eivissa o a Formentera. Ni la seua llengua familiar, ni els seus costums. Però tothom que ha arribat a aquesta terra hi té molt a guanyar, començant per la llengua catalana, que li permetrà entendre l’entorn on ha decidit viure.

Perquè per moltes diferències que tinguem entre naltros, sempre hi hauria d’haver almenys una cosa que ens unís a tots: l’amor i el respecte per Eivissa i Formentera. I la voluntat que allò que les fa úniques al món no es perdi.

Traducción automática

Por una sociedad ibicenca sin fracturas

Según las últimas cifras demográficas oficiales disponibles (el padrón del año 2020) en Eivissa y Formentera vivimos 163.191 personas. De éstas, sólo un 39,15% son nacidas en las Islas Baleares; un 30,93% ha nacido en el resto del Estado, y el 29,92% restante fuera del Estado español. Unos números que no hacen más que indicar lo que todos podemos observar fácilmente a poco que paseamos por nuestros pueblos y calles: que somos una sociedad plural, en muchos sentidos y también en orígenes. Una diversidad que, sin duda, nos enriquece, nos conecta con el mundo y, en teoría, debería hacernos más abiertos y tolerantes o más respetuosos con todos.

Esta diversidad, que es muy positiva, también tiene sus riesgos. Uno de los más importantes, desde mi punto de vista, es la aparición de fracturas sociales, de divisiones entre las que residimos en una misma tierra. Toda la riqueza que antes comentábamos se pierde si no somos capaces de encontrar puntos de contacto, interrelación, comunicación e intercambio.

No entendáis con esto que quiero criticar el hecho de que personas con unos mismos orígenes se reúnan ocasionalmente e incluso estén asociados para ayudarse y apoyarse unos a otros. Lo que sí querría criticar es que estas fueran sus únicas relaciones, que acaben viviendo en una burbuja con unas paredes lo suficientemente duras como para provocar el aislamiento.

Y así llegamos a la gran cuestión: ¿cuáles son esos puntos de contacto que deberíamos adoptar todos los habitantes de estas islas como comunes? ¿Dónde debemos encontrarnos todos? Probablemente este es el debate que demasiadas veces hemos querido evitar, pero que deberemos afrontar, discutir y resolver lo antes posible y con el máximo consenso que seamos capaces de llegar. Para evitar la fractura, y también para generar las sinergias necesarias para garantizar la participación de todos a todos los niveles, también en la gestión de las instituciones públicas (a las que no todo el mundo puede sentirse, en estos momentos, bien representado).

Como no quiero que piense que sólo planteo las preguntas y no ayudo a encontrar las respuestas, dejaré claros cuáles deberían ser, desde mi punto de vista, esos elementos comunes que todos deberíamos compartir. Para mí lo que debería unirnos a todos los que vivimos en Eivissa y Formentera son, precisamente, las características propias de Eivissa y Formentera. No es un juego de palabras, aunque pueda parecerlo: compartimos un territorio, y deberíamos compartir también todo lo que es propio de este territorio. El paisaje, las playas, la presencia del mar, las montañas, los bosques, el clima o el viento en la cara un día de primavera. También todo lo que los humanos han forjado sobre esta tierra: las salinas, las casas campesinas, los pueblos, los campos, la ciudad vieja, el flaón o el licor de hierbas. Más aún, no puede faltar lo que une todas estas cosas, lo que permite que todas tengan un nombre y que lo identifiquemos todo: nuestra lengua.

Nadie debe perder nada por vivir en Ibiza o en Formentera. Ni su lengua familiar, ni sus costumbres. Pero todo el mundo que ha llegado a esta tierra tiene mucho que ganar, empezando por la lengua catalana, que le permitirá entender el entorno donde ha decidido vivir.

Porque por muchas diferencias que tengamos entre nosotros, siempre debería haber al menos algo que nos uniera a todos: el amor y el respeto por Ibiza y Formentera. Y la voluntad de que lo que las hace únicas en el mundo no se pierda.

Automatic translation

For an Ibizan society without fractures

According to the latest official demographic figures available (the 2020 census), 163,191 people live in Eivissa and Formentera. Of these, only 39.15% are born in the Balearic Islands; 30.93% were born in the rest of the State, and the remaining 29.92% outside the Spanish State. Some numbers that do nothing more than indicate what we can all easily observe as we walk through our towns and streets: that we are a plural society, in many ways and also in origins. A diversity that undoubtedly enriches us, connects us with the world and, in theory, should make us more open and tolerant or more respectful of everyone.

This diversity, which is very positive, also has its risks. One of the most important, from my point of view, is the appearance of social fractures, of divisions between which we reside in the same land. All the wealth that we mentioned before is lost if we are not able to find points of contact, interrelation, communication and exchange.

Do not understand with this that I want to criticize the fact that people with the same origins meet occasionally and are even associated to help and support each other. What I would like to criticize is that these were their only relationships, that they end up living in a bubble with walls hard enough to cause isolation.

And so we come to the big question: what are those points of contact that all the inhabitants of these islands should adopt as common? Where should we all meet? Probably this is the debate that too many times we have wanted to avoid, but that we will have to face, discuss and resolve as soon as possible and with the maximum consensus that we are able to reach. To avoid the fracture, and also to generate the necessary synergies to guarantee the participation of all at all levels, also in the management of public institutions (which not everyone can feel, at this time, well represented).

As I do not want you to think that I am only asking the questions and not helping to find the answers, I will make it clear what should be, from my point of view, those common elements that we should all share. For me, what should unite all of us who live in Eivissa and Formentera are precisely the characteristics of Eivissa and Formentera. It is not a play on words, although it may seem like it: we share a territory, and we should also share everything that is typical of this territory. The landscape, the beaches, the presence of the sea, the mountains, the forests, the weather or the wind in your face on a spring day. Also everything that humans have forged on this earth: the salt flats, the peasant houses, the towns, the fields, the old city, the flaón or the herbal liquor. Furthermore, what unites all these things cannot be lacking, which allows them all to have a name and for us to identify everything: our language.

Nobody should lose anything by living in Ibiza or Formentera. Not their familiar language, not their customs. But everyone who has come to this land has a lot to gain, starting with the Catalan language, which will allow them to understand the environment where they have decided to live.

Because no matter how many differences we have between us, there should always be at least one thing that unites us all: love and respect for Ibiza and Formentera. And the desire that what makes them unique in the world is not lost.

 
 
 
 
 
 

 

 
 
  
 
 
 
bottom of page